İNGİLTERE’DE GCSE

GCSE, zorunlu 11 senelik (5-16 yas) eğitimin ardından öğrencilerin girmesi gereken sınavlara ve lisenin son yıllarına verilen addır. Öğrenci, devletin zorunlu kıldığı eğitimi tamamladığına dair GCSE sınavına girmelidir. Ayrıca, yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler de bu GCSE sınavını vermek zorundadır.

İngiltere’de ülkemizdeki lisenin karşılığına gelen eğitim 2 basamaklıdır. Ülkemizde 9. ve 10. sınıflara karşılık İngiltere’de Key Stage 4 (GCSE); 11. ve 12. sınıflara karşılık olarak ise Key Stage 5 A Level (Sixth Form) bulunur.

İngiliz sisteminde hizmet veren tüm okullar 3 ana ders 9 seçmeli olarak toplam 12 ders müfredatına uymakla mükelleftir. Sistem 5 “adımdan” oluşmakta (5 key stage)her adımda 3 ana ders Matematik, Fen, İngilizce mecburi olup, diğer 9 dersin secimi ve mecburiyeti adım adım değişmektedir dolayısıyla öğrencinin okuduğu yaş itibariyle alacağı mecburi dersler sistem tarafından belirlenmiş olup diğerlerini seçmeli olarak bırakmaktadır. Bunlar, Sanat, Biyoloji, İşletme Eğitimi, Kimya, Ekonomi, Coğrafya gibi dersler arasından seçilir.

İngiltere'de A Level

A Level programı, üniversiteye girişe önemli bir hazırlık basamağını oluşturmaktadır. Türkiye’de tam karşılığı olmayan program, lise ile üniversite arasında bir köprü vazifesi görmektedir.

10 yıllık orta dereceli eğitimini tamamlayan öğrenciler (genellikle 16 yaş), bir sonraki adım için 3 seçenekle karşı karşıya kalırlar. İster eğitimine devam etmeyip iş bulurlar, ister “College” dediğimiz kurumlara kayıt olup mesleki ve teknik bir eğitim alırlar, isterlerse de üniversite eğitimini hedefleyip A Level programına yazılırlar. İşte bu A Level programı yüksek öğrenim görmek isteyen öğrenciler için üniversitede okuyacakları alanı ve dersleri tanıma açısından büyük önem taşımaktadır.

A Level derslerinin arasında, Business, Politics, Media Studies, Economics, Computing, Psychology, Mathematics, Graphic Design, Health and Social Care, Law ve daha pek çok ders sayılabilir.

A Level programı, 15.5 ve üstü yaşındaki öğrencileri kabul eder. Öğrencilerin GCSE veya eş değerde bir öğrenim geçmişine sahip olmaları şarttır. A Level, 2 sene süren bir eğitimdir. Öğrenciler tarafından kariyer yapmak isteyecekleri alanla ilgili 4 ders seçilir (kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler daha fazla ders seçebilir ancak üniversiteler için 3 ders yeterlidir). A Level eğitiminin birinci senesinde(Lower Sixth) bu 4 ders alınır ve bu dersler yoğun bir şekilde ele alınır. İkinci senenin (Upper Sixth) başında ise bu derslerin sayısı 3’e indirilir ve öğrenci artık üniversitede seçeceği alanla ilgili bir fikir sahibi olur. Sene boyunca derslerde daha çok analiz ve sentez metotları kullanılır. 2. senenin sonunda ise öğrenci bu 3 dersten sınava girer. Sınav sonuçları en yüksek olan A* ile en düşük olan E arasında olur. Alınacak sonuca göre, üniversite tercihi yapılır.

Alınacak dersler 6 ana başlıktan seçilir:

 Language A1 (Ana Dil ve Edebiyat): Türkçe ve Edebiyat dersleri…

* Second Language (Yabancı Dil): İngilizce, Fransızca, Almanca…

* Individuals and Societies (Beşeri Bilimler): Tarih, İşletme, Ekonomi, Felsefe, Coğrafya…vb.

* Experimental Sciences (Fen Bilimleri): Biyoloji, Fizik, Kimya…

* Mathematics (Matematik): Matematik, Matematik Çalışmaları, İleri Matematik…

* The Arts and Electives (Güzel Sanatlar ve Seçmeli Dersler): Sinema, Müzik, Tiyatro ve görsel sanatlar…

Bunların haricinde, Uluslar arası Bakalorya programına dahil olan öğrencilerin almalarının zorunlu olduğu (Extended Essay hariç) dersler de vardır. Bunlar;

Theory of Knowledge (TOK)

IB programının zorunlu derslerindendir. Bu derste, öğrenciler hem bir makale yazmak hem de bir sunum hazırlamak durumundadırlar. Bu dersin başarıyla tamamlanması öğrenciye 3 puan kazandırır. Herhangi bir yazının yazılmaması ve sunumun yapılmaması durumunda IB diploması alınamaz.

Dersin ilk etabı, öğretmen tarafından belirlenen konulardan birinin seçilerek o konu hakkında 1,200 -1,600 kelimelik bir makalenin yazılmasıdır. Genellikle konular, öğrenilen derslerdeki bilgilerin kullanılıp harmanlanmasını gerektirecek şekilde seçilir.

Dersin öteki etabında, öğrenciden 10 dakikalık bir sunumda bulunması beklenir. Sunumun konusu öğrenciye bırakıldığı gibi, genelde günlük hayata dair durumları konu alması beklenir. Sunumun biçimi öğrenciye bırakılmıştır, ister tartışma şeklinde, ister oyun şeklinde yapılabilir.

IB Eğitimi

B programı, uluslar arası düzeyde tanınırlık sağlayan üniversite öncesi bir yeterlilik derecesidir. Diplomalarının gidecekleri ülkedeki üniversite tarafından tanınmasını dileyen öğrenciler IB Programından yararlanabilirler.

Ülkemizde daha çok lise ayarında verilen IB programı, ilköğretim ve lisenin ilk 2 senesi için de verilen seçenekleri bulunmaktadır. Ülkemizde bazı okullarda yer alan IB programı, lise öğrenimiyle iç içedir (4 yıllık lise eğitiminin son 2 senesini kapsar), yani liseyi bitirip mezun olan bir öğrenci aynı anda IB da yapmış olur.

International Baccalaureate programına dahil olan bir öğrenci, 6 adet ders seçer. Bu seçtiklerinden 3’ü Standard Level, diğer 3’ü de Higher Level olarak belirlenir. Higher Level olarak seçilen dersler daha yoğun olarak verilir.

Creation, Action, Service (CAS)

IB programının zorunlu dersi, bir önkoşuludur. Öğrenciler 2 senede bu 150 saatlik koşulu yerine getirmeden IB diploması alamazlar. Öğrencilerin dersler haricinde çeşitli yaratıcılık etkinlikleri, fiziksel faaliyetler ve sosyal hizmetlerde bulunmalarını öngörür. Bu faaliyetler şöyle örneklenebilir:

– Creativity: Tiyatro, resim gibi sanatsal faaliyetler

– Action: Fitness, basketbol, voleybol gibi sportif faaliyetler

– Service: Yaşlılara ve yetimlere yardım, ağaç dikme gibi bir takım sosyal faaliyetler

Extended Essay

Bu ders IB programında zorunlu değildir. Bu derse göre, öğrenci istediği bir konu üzerinde 2 yıl süresince 4000 kelimelik kapsamlı bir yazı yazmak durumundadır. Üniversitelerdeki bitirme tezine denk gösterilebilir.

Değerlendirme

Uluslar arası Bakalorya diplomasında her ders 7 puandır, altı dersten 7 puan alan öğrenci 42 puana ulaşabilir. Bununla beraber, “Extended Essay” ile “Theory of Knowledge” hakkında yazılacak bir tez ile beraber alınabilecek puan 45’e yükselir.

Yüksek öğrenime girişte her üniversitenin alacağı puanlar değişmektedir. Bununla ilgili detaylı bilgi için ATEC ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Hemen Başvur

    Öğrenci Yorumları

    Profesyonel iş hayatıma biraz ara verip dinlenmek istediğim bir anda ATEC’ in önderliğinde Leeds’de yer alan CES (Centre of English Studies) Dil okulunda 4 haftalık bir programa katılma fırsatım oldu…

    Sinem ÖZ
    Centre of English Studies

    English In Chester’ı anlatmadan önce özellikle Chester’dan bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Chester’a ayak bastığınız andan itibaren tamamen bir “İngiliz” şehrine geldiğinizi anlıyorsunuz…

    Kaan Ayanlar
    English In Chester

    TEC Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı aracılığıyla İngiltere, Bournemouth’ta bulunan MLS College International’da 20 Ocak – 28 Mart tarihleri arası 10 haftalık bir eğitim gördüm ve pazarlama Sertifikası aldım…

    Aslı Cay
    MLS Collage